Зареждам...
Кабакум (1)

Обзор - прекрасно място за почивка на море

Обзор е живописен курорт със свеж планински въздух, топъл морски бриз, красива природа и прекрасни плажове със златист пясък. 

Градът е разположен покрай голям залив, който започва от нос "Свети Атанас" и завършва до нос Емине, където река "Двойница" се влива в морето. Градът е на панорамния път, който свързва южното със северното Черноморие.

Обзор е малък, но интересен град, съхранил хилядолетната история на няколко цивилизации, който успешно посреща предизвикателствата на съвременния свят. Градчето изобилства с малки ресторантчета и кафенета, магазини за хранителни, плажни и детски стоки, сувенири.

Плажната ивица на Обзор е дълга над 10 км и широка между 20 и 60 метра. Пясъкът е фин, със златист цвят. Особено красиви са южния плаж и плажът на Иракли. Гостите на града се наслаждават на прекрасното море, но обръщайки се към планината, погледът им среща прекрасни гори от дъб, липа, бук и габър. Мирисът на цъфналите липи в началото на лятото е опияняващ и незабравим. Околността изобилства с ценни видове билки и диви плодове.

Плажът на Иракли е едно от последните "диви" места по българското Черноморие, където все още може да се открия невероятна природа, чиста вода и красив скален бряг. Заливът е с плажна ивица повече от 3 км, която достига до нос Емине. 

На 17 км от Обзор е разположен живописният нос Емине.

Морето около носа е плитко, със стотици подводни и стърчащи над водата скали, пръснати на повече от 250м навътре в  морето. Точно затова брегът тук е изключително опасен и моряците го заобикалят отдалече. Особено страшно е при буря. Мощни вълни, високи 4-5м, с бясна сила и злокобен рев връхлитат върху отвесната стена, обливат я с различни по големина скални късове. При ясно и слънчево време обаче носът  е изумително красив и величествен.

От темето му се вижда цялото крайбрежие на север и на юг, осеяно със заливчета и скални носове. На нос Емине има метеорологична станция и фар, изградени върху основите на средновековната крепост Емона, заради която по-късно местността била наречена Палеокастро (Стара крепост). 

Запазени са останки от средновековен манастир, където монаси приготвяли вино – елексир и чрез подземен канал го пренасяли до търговските кораби. Множество са легендите за скрити съкровища, за пещери в морето, където на места извира сладка вода от подземни реки.

За нос Емине и днес се разказва една красива легенда. Някога пазач на фара бил стар моряк, който живеел тук с единствената си  и невероятно красива дъщеря. Тя расла на воля - плувала, карала лодка, ловяла риба. Суровото море я направило силна и смела. Веднъж в страшна буря тя спасила давещ се моряк-корабокрушенец. Момъкът се влюбил в девойката. На раздяла обещал да се върне, но забравил дадената дума. От сутрин до вечер, застанала на носа, девойката чакала своя любим. Накрая, обезумяла от отчаяние, хвърлила се в морската бездна и вълните станали пурпурно червени. И днес, когато слънцето изгрее, морските води около носа се обагрят в червено и напомнят за излъганата любов на девойката.

Разстояние до някои дестинации
- Бяла - 7 км
- Иракли – 20 км
- Несебър- 30 км
- Слънчев бряг – 35 км
- Варна – 55 км
- Бургас – 55 км
- Златни пясъци – 70 км
- София – 390 км
- Пловдив - 290 км
- Стара Загора - 200 км
- Велико Търново - 190 км
ВНС Холидейс предлага прекрасни апартаменти под наем за почивка на море в Обзор - първа линия на плажа!


Прочети повече


Прочети повече


Прочети повече


Прочети повече


Прочети повече


Прочети повече
Може ли да ви помогнем?               Свържете се с нас
Въведете вашата електронна поща
Запиши се за бюлетин