Зареждам...
Кабакум (1)

Балчик - информация за града

Балчик е добре известна и популярна дестинация за почивка на море.

Балчик е разположен в североизточната част на българското Черноморие, на 40 км от Варна и на 20 км от Каварна. Разположен е на брега на морето, в район с умереноконтинентален климат, средната температура през юли е 22 градуса, а температурата на морската вода през лятото достига до 24 градуса. 

В близост до Балчик има три модерни голф игрища. В района се намират още интересни места - село Кранево, известният морски курорт Албена, рок столицата на България – град Каварна, както и много къмпинги. Недалече е и резерватът с крепостта Калиакра. 

Балчик и районът около него предлагат разнообразни възможности за настаняване, хранене и развлечения.

Безспорно обаче Балчик е най-популярен с възможностите си за морски туризъм. Красивите плажове в района около града, както и свежата природа привличат много туристи през летните месеци.

Историята на града датира от около 2000 години. Първите заселници били траките, които дали и първото му име - Дионисополис. По-късно прабългарите го преименували на Карвуна.

Балчик е един от най-посещаваните курорти на българското Черноморие. Туристите са привлечени най-вече от красивата ботаническа градина, намираща се на територията на града и културния център - “Двореца”. Историческото богатство е другият компонент, който прави черноморския град толкова посещаван. Най-привлекателното време за посещение обаче си остава лятната почивка.

“Двореца” – бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария, е разположен на около 2 км югозападно от град Балчик. Годината е 1924-та. Кралицата на Румъния – Мария Александрина Виктория де Единбург се влюбва от пръв поглед в малкото късче българска земя, разположено на брега на Черно море. Местността, в която е издигнат Двореца, се криела между балчишките бели скали и морето - една истинска частица от рая. 

На това място, в уединение и покой, кралицата прекарала най-хубавите си мигове. Вековните дървета, полските цветя, ручеите и птиците, дори заглъхналите стари воденици и пресъхналите каменни чешми омагьосали първата дама на Румъния и тя пожелала след нейната смърт, сърцето и да остане завинаги тук.

Ботаническата градина в Балчик е създадена през 1955 година на територията на парка в бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария. Днес на обща площ от 65 дка са разположени колекции на растителни видове от цял свят. Тук се отглеждат около 2000 вида растения с невероятно разнообразие от цветове и форми. Една от големите атракции е колекцията от едроразмерни видове кактуси, представена на открито на площ от 1 дка. Тя е втората по рода си в Европа след тази в Монако.

Художествената галерия в Балчик е приемник на първата галерия в Южна Добруджа и е разположена в красива и стилна сграда, строена в началото на ХХ век. В постоянна експозиция са представени творби на български художници-класици и съвременно българско изкуство, а в четири зали ежегодно гостуват многобройни и разнообразни изложби на наши и чуждестранни творци. Център на международни пленери и фестивали, галерията работи съвместно с чужди културни институти и посолства.

Народно читалище “Васил Левски” е създадено през 1959 година, за да отговори на потребността за сценична изява и културен живот на жителите от едноименния квартал в гр. Балчик. От създаването му до днес през школите и съставите преминават стотици самодейци – музиканти, танцьори, театрали и певци. 

Фолклорен танцов ансамбъл "Балик" - Работи от 1959 година. Хореограф Тодор Тодоров - 80 танцьори - три групи. Изяви в Украйна, Сърбия, Франция, Гърция, Италия; отличия от фестивала "Песни и танци от слънчева Добруджа" - комплекс "Албена" и "Усмивките на морето" – Балчик.

Женски народен хор “Добруджанки” за автентичен и обработен фолклор. Основан е през 1959 г., като в него участват 21 жени. Диригент – Нина Цветкова. Лауреати на почти всички фестивали - Копривщица, "Песни и танци от слънчева Добруджа" - с. Дебрене, "Добруджа пее и танцува" – Албена. Школи по гъдулка, народно пеене и гайда с ръководители Нина Цветкова и Диньо Маринов.

Градски исторически музей - В градския исторически музей се съхраняват находки, илюстриращи материалната култура на населението от Балчик, от възникването на града през VI в. пр.н.е. до 1940 г. Експозицията включва предмети от керамика и стъкло, епиграфски паметници, колекция от монети, а чрез документи и фотоси е представен динамичният обществено-политически и стопански живот на Балчик след Освобождението през 1878 г.

Етнографският музей се помещава в красива реставрирана къща на балчишки търговец-житар и съхранява уюта на селски и градски тип гостни стаи от края на ХIХ век. На два етажа чрез автентични предмети са показани: развитието на занаятите коларство, ковачество, дърводелство, бъчварство; поминъка и бита на балчиклии - работни и празнични костюми, рибарски мрежи, стан и жетварски инструменти, накити.

Възрожденският комплекс включва Взаимно училище и църквата “Св. Никола”. В училищната сграда е представен интериор на класна и учителска стаи от средата на ХIХ век. Интересни са оригиналните образци на хладно и огнестрелно оръжие и други експонати от Възраждането. Патрон на храма “Св. Никола” е покровителят на моряците и рибарите. Църквата е строена в средата на ХIХ век, вътрешната й уредба е дело на тревненски майстори. В нея е подредена постоянна изложба “Възрожденски икони от Добруджанския край”.
ВНС Холидейс ще Ви предложи множество красиви вили и апартаменти под наем в района на Балчик за Вашата почивка на море.


Прочети повече


Прочети повече


Прочети повече


Прочети повече
Може ли да ви помогнем?               Свържете се с нас
Въведете вашата електронна поща
Запиши се за бюлетин